در دنیای دیجیتال امروزی، برای فعالیت در فضای اینترنت معمولاً نیازی به دریافت نماد و مجوز خاصی ندارید. با این حال، اگر به دنبال جلب اعتماد مشتریان خود هستید، به تدریج به دریافت مجوزهای مرتبط با کسب و کار اینترنتی نیاز پیدا خواهید کرد. نماد اعتماد که بهاختصار “اینماد” نامیده میشود، یک مجوز قانونی و معتبر است که به کسب و کارهای اینترنتی، بهخصوص فروشگاههای آنلاین، اختصاص مییابد. این مجوز توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک که یک نهاد دولتی است، صادر میشود.
در این مقاله به پاسخ این سوال مهم که چطور اینماد بگیریم می پردازیم و مراحل دریافت این نماد اعتماد الکترونیکی را به صورت مرحله به مرحله و تصویری نشان می دهیم.
چرا اینماد بگیریم؟
خریداران در مواجهه با یک فروشگاه اینترنتی معمولاً ذهنشان درگیر سؤالاتی مانند: چگونه میتوان به این فروشگاه اعتماد کرد یا از کجا معلوم که محصولات بعد از خرید به دستمان برسد و آیا امکان پرداخت درب منزل وجود دارد یا خیر؟ میشود و داشتن نماد اعتماد الکترونیکی نقش کلیدی در جلب اعتماد مشتریان به سایت کسب و کار شما خواهد داشت و خیال آنها را از مورد اعتماد بودن شما راحت خواهد کرد.
دلیل دیگر برای اینکه اینماد بگیریم این است که اگر صاحب یک فروشگاه اینترنتی هستید و قصد دارید سیستم تسویهحساب کاربرانتان را به درگاههای پرداخت بانکی معتبر مانند ملت یا سامان متصل کنید، داشتن اینماد ضرورت دارد. همچنین، اگر تمایل دارید سیستم پرداخت در محل را در وبسایت خود و برای محصولات خود پیادهسازی کنید، لازم است تا اینماد را دریافت کنید؛ در غیر این صورت همکاری از سوی شرکت پست نیز با شما ممکن نخواهد بود.
به طور کلی، اینماد نه تنها به اعتبار شما کمک میکند، بلکه نشاندهندهی پایبندی شما به استانداردهای تجارت الکترونیک و احترام به حقوق مشتریان است.
کدام نوع اینماد بگیریم | نماد اعتماد الکترونیکی، نماد ستاره دار
نمادهای ستارهدار و بیستاره یا نماد اعتماد الکترونیکی در سه نوع مختلف صادر میشود که هر کدام نشاندهندهی سطح اعتبار و کیفیت فروشگاه اینترنتی هستند. به طور کلی، هر چه تعداد ستارههای اینماد بیشتر باشد، اعتبار فروشگاه نیز بالاتر میرود. در ادامه به معرفی انواع اینماد میپردازیم:
- نماد اعتماد بدون درگاه
اگر به عنوان یک کسبوکار آنلاین فروش مستقیم ندارید، اما میخواهید برای وبسایت خود نماد اعتماد الکترونیکی دریافت کنید، میتوانید از گزینه اینماد بدون درگاه استفاده کنید.
- نماد اعتماد بدون ستاره
این نوع نماد برای وبسایتها و فروشگاههای اینترنتی که حداقل شرایط لازم را دارند، صادر میشود. نماد بدون ستاره به عنوان یک راهکار موقت برای جلب اعتماد مشتریان عمل میکند تا زمانی که شرایط لازم برای دریافت نمادهای رسمیتر فراهم شود.
نکته: کسبوکارهای خرد که از اینماد بدون ستاره استفاده میکنند، نباید بیش از 100 تراکنش و مجموع مبلغ100 میلیون تومان در ماه داشته باشند. در صورت عبور از این میزان، لازم است ظرف10 روز نسبت به دریافت اینماد ستارهدار اقدام نمایند.
- نماد اعتماد یک ستاره
اگر تمامی شرایط مورد نیاز از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیک را داشته باشید، پس از انجام مراحل لازم، اینماد یک ستاره برای شما صادر میشود. با دریافت این نماد، میتوانید لوگوی آن را در وبسایت خود نمایش دهید.
- نماد اعتماد دو ستاره تا پنج ستاره
پس از دریافت اینماد یک ستاره، میتوانید از طریق پنل کاربری خود در وبسایت اینماد درخواست رتبهبندی کنید. پس از پرداخت هزینه مربوطه، کارشناسان اینماد سایت شما را بررسی کرده و با توجه به کیفیت و سابقه فروشگاه، نمادهای 2 تا 5 ستاره به آن اختصاص مییابد.
چطور اینماد بگیریم | مراحل دریافت اینماد
در مرحله اول برای اینکه اینماد بگیریم باید به وبسایت اینماد به نشانی enamad.ir مراجعه کنیم:
- در منوی اصلی سایت، به بخش «کسب و کارها» بروید و سپس زیر منوی «ثبتنام و ورود به پنل کاربری» را انتخاب کنید.
- در صفحه جدید برای ورود به سامانه، دو گزینه به صورت موقت نمایش داده میشود. این بخش به کاربران اجازه میدهد تا نسخه آزمایشی اینماد را بررسی کنند. گزینهها شامل:
- سامانه جدید اینماد (نسخه آزمایشی)
- سامانه فعلی اینماد
هر دو گزینه کاربر را به صفحه ورود از طریق «دولت من» هدایت میکنند.
- شماره همراه و کد امنیتی را وارد کنید. توجه داشته باشید که شماره موبایل باید به نام صاحب وبسایت و متقاضی دریافت اینماد باشد.
- در مرحله بعد، یک کد امنیتی به شماره همراه شما ارسال میشود. این کد را وارد کنید تا به طور خودکار به پنل کاربری اینماد منتقل شوید. برای ثبتنام و دریافت اینماد، لازم است که سایت فروشگاهی خود را راهاندازی کرده باشید، زیرا در مراحل اولیه ثبتنام از شما نام دامنه و اطلاعات مربوط به سایت درخواست میشود.
- برای شروع روند دریافت اینماد، از بخش داشبورد گزینه «ایجاد کسب و کار جدید» را انتخاب کنید.
- در این مرحله، اطلاعات هویتی شما بهصورت خودکار بر اساس کد ملی و شماره همراه وارد میشود.
- در ادامه برای اینکه اینماد بگیریم باید اطلاعات مربوط به کسب و کار خود را وارد نماییم. کسب و کار شما میتواند یکی از سه نوع زیر باشد:
- بدون فرایند فروش اینترنتی
- کسب و کار خرد
- اینماد معمولی
یک گزینه را انتخاب کرده و روی دکمه ثبت کلیک کنید. سپس، آدرس دامنه سایت خود را وارد کنید و مجدداً بر روی گزینه ثبت کلیک نمایید. نام فارسی و لاتین کسب و کارتان را نیز بنویسید و گزینه ثبت را بزنید.
- در این مرحله جهت تأیید دسترسی فنی به دامنه، یکی از چهار گزینه زیر را انتخاب کنید:
- ارسال کد به ایمیل دامنه و تأیید آن
- بارگذاری فایل در سرور
- افزودن متاتگ در صفحه اصلی وب سایت
گزینه «افزودن متاتگ در صفحه اصلی» را انتخاب کرده و در ادامه به پشتیبانی یک تیکت با همین عنوان ارسال خواهیم کرد. پس از تأیید احراز دسترسی فنی سایت، میتوانید به مرحله بعدی بروید.
- در این مرحله، عنوان رشته فعالیت مرتبط با کسب و کار خود را انتخاب کرده و روی گزینه ثبت کلیک کنید. سپس نحوه فروش رشته فعالیت خود را از بین گزینههای زیر انتخاب نمایید:
- فروش مستقیم
- فروش غیرمستقیم
- فروش مستقیم و غیرمستقیم
با انتخاب گزینه افزودن، در صورتی که رشته فعالیت شما نیاز به مجوز داشته باشد، لیست مجوزهای مورد نیاز برای شما نمایش داده خواهد شد. اگر رشته فعالیت شما بدون نیاز به مجوز باشد، عبارت “بدون نیاز به مجوز” در جدول ذکر خواهد شد و نیازی به بارگذاری مجوز نیست.
- در این مرحله، باید به ترتیب احراز هویت پست الکترونیکی، تلفن ثابت و نشانی خود را انجام دهید. ابتدا آدرس پست الکترونیکی خود را وارد کنید و پس از کلیک بر روی گزینه «ثبت»، کد ارسالشده به ایمیل را وارد نمایید. سپس شماره تلفن ثابتتان را وارد کرده و یکی از روشهای احراز هویت تلفنی را انتخاب کنید. بهعنوانمثال، در روش دوم، با شماره تماس ارائهشده توسط سامانه تماس بگیرید و اجازه دهید حداقل دو بار بوق آزاد به صدا درآید، سپس تماس را قطع کنید. شماره شما به طور خودکار در سامانه ثبت میشود و میتوانید گزینه “تماس گرفتم بررسی کن” را انتخاب نمایید. همچنین، کد پستی خود را وارد کنید تا آدرس شما بهصورت خودکار از اداره پست استعلام شود. سپس موقعیت مکانی را از روی نقشه انتخاب کنید.
- اگر بخواهیم اینماد معمولی بگیریم، لازم است احراز هویت پستی نیز انجام دهیم. برای این منظور، دکمه «درخواست شناسه یکتای احراز نشانی» را انتخاب کرده و با انتقال به درگاه شرکت ملی پست، هزینهای در حدود 17 هزار تومان باید پرداخت کنید. این هزینه برای ارسال یک بسته پستی حاوی دو کد بهمنظور تأیید اطلاعات مکانی شما است. نکته مهم این است که این بسته پستی باید به شخص شما یا یکی از بستگان درجه یک تحویل داده شود. لذا، بهتر است آدرس معتبر و در دسترسی را وارد کنید تا در روزهای آینده بسته را دریافت نمایید. در انتهای این مرحله، ساعات پاسخگویی خود را در روزهای کاری انتخاب کرده و به مرحله بعدی بروید.
- اگر تمامی اطلاعات کسب و کار شما تأیید شد، متن تعهدنامه را با دقت مطالعه نمایید و در پایان تیک گزینه «اطلاعات تعهدنامه را بهصورت کامل مطالعه کردهام و با آگاهی کامل مفاد آن را میپذیرم» را بزنید.
- در این بخش، باید مبلغ 175 هزار تومان را برای دریافت اینماد به مدت دو سال پرداخت کنید. بر اساس توضیحات، کسب و کارهای خرد (اینماد بدون ستاره) باید در سال اول50 هزار تومان و در سال دوم125 هزار تومان پرداخت نمایند.
- در مرحله آخر برای اینکه اینماد بگیریم، نوع اینماد (مانند اینماد یک ستاره) به همراه لینک اینماد و کد رهگیری مالیاتی برای شما نمایش داده میشود. شما باید کد اینماد را در وبسایت خود قرار دهید تا لوگو اینماد برایتان نمایش داده شود. برای کپی صحیح لوگوی اینماد، باید دو مرحله را دنبال کنید. ابتدا بر روی گزینه “کپی لینک لوگو اینماد” کلیک کنید. سپس در پنجره باز شده، دکمه “کپی لینک لوگو اینماد” را انتخاب نمایید. لینک این بخش بدون هرگونه استایل خاصی کپی میشود و در سایت شما بهدرستی نمایش داده خواهد شد. توجه داشته باشید که کد رهگیری مالیاتی برای دریافت درگاه پرداخت الکترونیکی الزامی است.
مسائل مهم پس از دریافت نماد اعتماد الکترونیکی
مراحل دریافت اینماد بهصورت غیرحضوری انجام میشود. با این حال، کاربران ممکن است در زمان درخواست با چالشها و سؤالاتی مواجه شوند که احتمالاً شما نیز با آنها روبهرو میشوید. به همین دلیل، این قسمت را با دقت مطالعه کنید:
- چقدر زمان می برد تا اینماد بگیریم؟ در صورتی که تأییدیههای آدرس پستی و شماره تماس را در زمان تعیین شده دریافت کنید، میتوانید اینماد خود را در مدت ۷ تا ۱۰ روز دریافت نمایید.
- هزینه دریافت اینماد چقدر است (برای اینکه اینماد بگیریم چقدر باید هزینه کنیم)؟ در گذشته، هزینه دریافت اینماد حدود ۴۰ هزار تومان (فقط برای خدمات پستی) بود. اما در حال حاضر، علاوه بر هزینه پستی (۱۷ هزار تومان برای ارسال مرسوله)، باید مبلغ ۱۷۵ هزار تومان را نیز پرداخت کنید. کسب و کارهای خرد باید در سال اول ۵۰ هزار تومان و در سال دوم ۱۲۵ هزار تومان بپردازند.
شرایط دریافت اینماد
مرکز توسعه تجارت شرایط و قوانینی برای ارائه اینماد به اشخاص و وبسایتها وضع کرده است. در صورت عدم وجود یکی از این شرایط، شما موفق به دریافت نماد اعتماد سایت نخواهید شد. در ادامه، به طور مختصر به شرایط دریافت اینماد اشاره خواهیم کرد که عبارتاند از:
- برای اینکه اینماد بگیریم، باید حداقل یک محصول با امکان خرید آنلاین در سایت موجود باشد. فقط سایتهایی که امکان خرید محصولات یا خدمات بهصورت آنلاین را دارند، میتوانند درخواست اینماد بدهند.
- درخواست اینماد باید برای دامنه یا زیر دامنهای که خرید در آن صورت میگیرد، صادر شود.
- اطلاعات دقیق شامل نام، قیمت و تصاویر محصول یا خدمات باید به طور واضح در سایت قرار داده شده باشد.
- خریدار باید قبل از خرید بتواند لیست محصولات یا فاکتورهای آنها را مشاهده کند (گزینه سبد خرید).
- شخص ثبتنامکننده برای دریافت نماد اعتماد الکترونیکی باید همان فردی باشد که امتیاز دامنه سایت به نام او ثبت شده باشد. اطلاعات صاحب تمامی دامنهها در سایت Whois موجود است.
- باید صلاحیت فرد درخواستکننده اینماد توسط پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا تأیید شود. در این مرحله نیازی به اقدام از سوی شما نیست، زیرا اداره پلیس نظارت بر اماکن طبق سوابق شما این قسمت را تأیید یا رد میکند.
- حداقل سن متقاضی اینماد باید ۱۸ سال تمام باشد.
- در زمان بررسی صلاحیت فردی و اعطای اینماد به آقایان، وضعیت نظام وظیفه آنها مورد استعلام قرار میگیرد. به همین دلیل، آقایان به کارت پایان خدمت یا گواهی معافیت موقت (مانند اشتغال به تحصیل یا پزشکی) نیاز دارند.
مدارک لازم برای دریافت اینماد
بهتازگی، وبسایت اینماد با سامانه احراز هویت مشتریان تجارت الکترونیکی (امتا) ادغام شده است. به این ترتیب، دیگر نیازی به بارگذاری مدارک جداگانه برای اشخاص حقیقی و حقوقی نخواهد بود. اگر با کد ملی شما، شرکت یا مؤسسه غیرتجاری در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ثبت شده باشد، میتوانید بهصورت خودکار با پنل شخص حقوقی، درخواست اینماد نمایید. در غیر این صورت، درخواست شما بهعنوان شخص حقیقی بررسی خواهد شد.
نحوه استعلام نماد اعتماد الکترونیکی
برای اطمینان از صحت نماد اعتماد الکترونیکی یک سایت، کافی است بر روی لوگوی اینماد کلیک کنید تا جزئیات آن نمایش داده شود. اگر اینماد سایت معتبر باشد، شناسه کسبوکار و سوابق عملکرد آن برای شما فراهم میشود.
اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در این خصوص که چطور اینماد بگیریم، دارید می توانید در قسمت نظرات سایت وب سایت نوین مطرح کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگوی شما باشند.